Ta fotografija je zaščitena ©

Andrej Blatnik
Rojen v Ljubljani, 25. marca 1963
fotograf
Vojkova cesta 34, 1000 Ljubljana
E-naslov: info@ttlimages.si
GSM: 041 64 14 17

Rojen v Ljubljani 1963, sem po končani gimnaziji vpisal študij na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Od leta 1991 do 1994 sem študiral oblikovanje in moderno umetnost na Britanski Open University. Imam status svobodnega kulturnega delavca s področja fotografije. S profesionalno fotografijo se ukvarjam od leta 1991, od leta 2000 intenzivno tudi z reportažno fotografijo, sem član Društva novinarjev Slovenije. Objavljal sem (to je še vedno osnovni vir preživetja) v uveljavljenih domačih in mednarodnih revijah, npr.: Ambient, Viva, Albert, Cosmopolitan, Playboy, Elle, Gea, Atelje, Adria Airways In-Flight Magazine, Pri nas doma, Jana, Mama, Otrok in družina, Vrtnar, Rože in vrt, Kmečki glas, Življenje in tehnika, Zvon, v prilogah Objektiv, Polet, Ona… (od katerih jih žal že kar nekaj ni več). Leta 2002 sem v okviru mednarodnega projekta All about salt, v katerega je bil vključen Solinarski muzej, (oddelek Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran), pripravil prvo samostojno razstavo: Cum grano salis, v Mestni galeriji Piran. Decembra 2003 sem s srebrokovačem, restavratorjem kovin in zlatarskim mojstrom Christophom Steidlom Porento v Narodni galeriji v Ljubljani organiziral razstavo Prostor čutov. Maja 2004 je bila na gradu Podsreda razstavljena še serija s Sečoveljskih solin z naslovom Podobe male svobode. Leta 2006 so bili na Festivalu rdečih revirjev prvič razstavljeni trije portreti marionet narejeni istega leta. Serija fotografij Sečoveljskih solin je bila leta 2007 razstavljena še na Institutu Jožefa Stefana v Ljubljani. S svojimi fotografijami sem sodeloval pri opremljanju knjig: učbenikov, priročnikov, monografij in leposlovja, zbornikov…

Leta 2009 je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani razstavljena serija Knapovske marionete, ki je od takrat del stalne muzejske zbirke v Hrastniku.

Fotografska serija Sečoveljske soline iz leta 2010 je rezultat fotografskega dela na muzejskih solinah v različnih letnih časih, pri različnih vremenskih pogojih. Namen fotografiranja je bil tako dokumentiranje obnovitvenih del, pričujočega stanja v kakršnem soline so in drugih aktivnosti (tabor prostovoljcev), kot tudi nov niz avtorskih fotografij, ki bi po likovni plati skušal pomagati pri čimbolj privlačni, čustveno nabiti prezentaciji muzejskih solin v Sečovljah, ki se jim že nekaj časa bolj slabo piše. Likovni del je zaradi različnih vzrokov, tudi razporejanja finančnih sredstev na razstavi v Cankarjevem domu 18. marca v Ljubljani obsegal zgolj 8 velikih fotografij, seveda pa v zasebnem arhivu ostaja še večina neobjavljenega gradiva.

Od leta 2009 sem veliko delal v zamejstvu (Porabje, Ziljska dolina, Čabranski kot, Rabeljska dolina), z namenom približati zamejske Slovence z bolj odmaknjenih območij, njihove posebnosti, težave, prednosti… širši javnosti v Sloveniji in vzpodbuditi intenzivnejši kulturni dialog med zamejstvom in matično državo. Rezultat so bile fotoreportaže objavljene v Adria In Flyght Magazine, v Slovenija Danes in prilogi Polet. Organizirane pa so bile tudi tri razstave v Monoštru, Bistrici na Zilji in Plešcah. Razstava ZILJA v Bistrici na Zilji je še vedno postavljena na ogled.